7 - statiuni , 14 - unitati de 5 stele , 86 - unitati de 4 stele , 118 - unitati de 3 stele , 15 - unitati de 2 stele
SKI BULGARIA 2021- STATIUNILE DE SCHI /BALNEO/ORASE ISTORICE
SKI IN BANSKO
Cea mai usoara descriere a statiunii este in comparare cu statiunile din Romania. Un prim lucru important este ca Bansko are mai multe partii de schi decat orice alta statiune din Romania. De asemenea Bansko este mai mare ca suprafata si ca numar de hoteluri decat orice statiune turistica montana romaneasca. Lungimea totala a partiilor de schi este de 65 km, lungime ce va asigura un concediu extraordinar tuturor iubitorilor de practicare a sporturilor de iarna. Majoritatea hotelurilor din Bansko (spre deosebire de Romania) dispun de piscina interioara functionala, o parte din cemplexele turistice avand apartamente spatioase dotate cu bucatarie (astfel de apartamente sunt extrem de rare in Romania). Muntii din Bulgaria sunt mai inalti decat cei din Romania, astfel incat in Bansko se poate schia si la 2.600 m altitudine, bucurandu-va de o panorama spectaculoasa. Varful Vihren de 2.914 m se afla in imediata apropiere a statiunii Bansko (reamintim ca varful Moldoveanu din Romania are 2.544 m). Chiar daca statiunea Bansko este situata mai la sud decat statiunile montane din Romania, conditiile de schi sunt foarte bune si exista zapada din belsug (statiunea este situata in partea nordica a muntilor astfel incat zapada se pastreaza timp indelungat).
DRUMUL PANA LA BANSKO
Statiunea Bansko a fost permanent modernizata in ultimii ani bucurandu-se de un aflux de investitori germani si englezi. Infrastructura este bine pusa la punct, drumul pana in statiune fiind intretinut in conditii bune si pe timp de iarna. Orasul Bansko este situat in apropierea raului Glazane (afluentul raului Mesta), in partea nord - estica a muntilor Pirin, chiar sub cea mai inalta si mai frumoasa parte a muntelui. Bansko se afla la 140 km. in sudul capitalei Bulgariei – Sofia, la circa 6 km. de orasul Razlog. Din Bucuresti se ajunge la Bansko cu usurinta prin vama Giurgiu, pe langa capitala Sofia, parcrgand circa 535 km. de la Bucuresti la Bansko. In cazul in care doriti sa mergeti la Bansko prin orasul Velikovo Tarnovo veti parcurge o distanta mai mica - de 480 km, dar veti traversa muntii printr-o trecatoare ce se inchide in timp de vreme rea/grea de iarna. Distanta pana la Bansko din Constanta este de circa 670 km., va recomandam sa parcurgeti traseul prin Bucuresti/ Sofia.
BANSKO – VIS DE IARNA- SCHI - PARTIILE DE SCHI
Bansko este cea mai mare si moderna statiune de schi din Bulgaria, bucurandu - se de cel mai bun centru de schi din Bulgaria. Numele orasului Bansko vine de la vechiul cuvant bulgaresc “ban” care inseamna “stapan”. Bansko se bucura de zapada din plin, avand cel mai lung sezon de schi ce se intinde de multe ori pana la jumatatea lunii mai. Vis-a-vis de telecabina din Bansko s-au ridicat hoteluri luxoase si apartamente de vacanta exceptionale.
In ultimii ani, s-au investit cateva milioane de euro pentru a moderniza partiile de schi din aceasta statiune. Gratie facilitatilor excelente pentru schi combinate cu arhitectura unica a orasului, Bansko s-a transformat intr-una dintre destinatiile favorite pentru schi si snowboard.
Orasul Bansko este situat la 925 m altitudine, iar zona de schi se intinde intre 2.000 si 2.600 m altitudine. Muntele Pirin are un character predominant alpin, iar varful cel mai inalt este Vihren – 2914m. Partiile de schi sunt situate in doua centre principale: Chalin Valog (1.100 – 1.600 m) si Shiligarnika (1.700 – 2.500 m). Aceste 2 zone se afla la aproximativ 10 km in susul orasului, pe coastele nordice ale muntelui Pirin si sunt usor accesibile (25 min. cu telecabina din Bansko). Lungimea totala a partiilor este de 65 km. Sezonul de schi se prelungeste destul de mult gratie celor 44 de tunuri de zapada care asigura zapada pe majoritatea costelor muntelui Pirin. In plus, exista si circa 12 vehicule care se ocupa cu intretinerea partiilor. Partiile din statiune sunt variate si se potrivesc oricarui tip de schior. Iubitorii de snowboard se pot bucura de primul parc de distractii din Balcani, unde vin turisti din lumea intreaga, manati de pasiunea sporturilor extreme. Atat schiorii cat si iubitorii de snowboard pot participa zilnic la diferite concursuri organizate pe partia noua din Shiligarnika. Statiunea are partii de slalom si slalom urias, dar si partii neamenajate cu o lungime totala de 5 km. Mai exista inca o partie de schi, numita Rollbahn, cu o lungime totala de 3 km, situata la 2 km de statiune. De curand s-au inaugurat 2 noi partii de schi, iar pentru iubitorii de extreme exista zona asa numita “Parcul de distractii”. Una dintre noile partii uneste Platoto de Jelezen, iar cealalta Kolarschi de Banderishka Polyana. Statiunea ofera un bonus schiorilor: partia cu nocturna, care se intinde de la Banderishka Polyana pana in oras, avand o lungime de 7 km. Nocturna functioneaza intre orele 18.30 si 21.30 pe mai multe piste special amenajate.
Urcarea pe partii le este asigurata turistilor de 8 telecabine Dopplemayer cu scaune, 4 telescaune Dopplemayer, 3 telescaune Poma, 7 teleski adulti si 10 teleski copii. Lungimea totala a echipamentului de instalatii pe cablu din statiune este de 26 km. Accesul catre instalatiile pe cablu se face pe baza unei cartele destul de ieftine de la SchiData. Turistii se pot informa non–stop in legatura cu conditiile atmosferice, cu ajutorul panourilor situate la statia de plecare cu telecabina. Noua telecabina – echipament modern: Noua telecabina Dopplemayer cu 8 scaune a fost inaugurata se intinde pe 6 km, unind statiunea cu Poiana Banderishka. Instalatiile pe cablu se intind de-a lungul a 26 de km in toata statiunea. Personalul specializat de pe aceste instalatii este de mare ajutor schiorilor. S-au inaugurat de curand doua telescaune, unul intre Banderishki si Kolarschi, cel;alalt intre Zelezniq Bridge si Platoto. Pe coasta Tomba, rezervata incepatorilor, functioneaza un teleschi. Echipament de schi pentru copii: In statiune exista o “gradinita de schi” pentru copiii intre 4 si 7 ani, dotata cu teleschi si partii special amenajate. Junior Club-ul din statiune ofera distractie maxima celor mici.
BANSKO – CE, UNDE, CAND
Combinatia unica intre o statiune montana foarte bine dezvoltata cu un oras istoric face ca acest loc sa fie perfect pentru distractie si pretrecere a timpului liber. Fiecare casa are propria-i poveste, lucru care va poate transforma vacanta intr-o calatorie in lumea traditiilor bulgaresti. Tavernele traditionale din bansko, numite MEHANA, construite intr-un stil aparte, fermecator, ofera turistilor un strop din atmosfera locala prin bucataria traditionala si prin atenta selectie a vinurilor bulgaresti. Majoritatea tavernelor isi desfata clientii cu muzica folk (live). In statiune exista o multime de cafenele, baruri, discoteci, cluburi de noapte.
Orasul Bansko isi desfata turistii cu aproximativ 120 de monumente istorice. Artistii locali isi vand creatiile in numeroasele magazine de souvenir-uri. Pe langa frumosul munte Pirin, Bansko ofera calatorilor multe alete locuri istorice: ruine ale fortaretei antice Staroto Gradishte, situate la cativa kilometric de oras, spre vest; mai exista deasemenea asezamantul Ulen, de-a lungul raului Demianitsa. In apropierea fortaretei Staroto Gradishte se afla dealurile tracice. In sudul orasului se afla Parcul National Pirin, inclus in lista UNESCO pentru tururi culturale si nationale. Atat Bansko, cat si Dobrinishte sunt cunoscute gratie apelor lor minerale naturale din rezerva Bayovi dupki-Djindjiritsa. Va recomandam cu caldura sa vizitati Manastirea Rila si capitala Sofia. Bansko, spre deosebire de celelalte 2 statiuni de schi bulgaresti (Pamporovo si Borovets), imbina partiile de schi cu frumusetea naturii si cu importanta istorica.
Pe acest site – www.skihotels.ro – veti regasi o gama larga de oferte de cazare in statiunea Bansko, de la hoteluri de lux la vile romantice la cheie. Bansko ofera o multiple posibilitati de cazare, de la camere duble si apartamente (cu sau fara bucatarie) pana la spectaculoase apartamente cu panorama montana sau vile la cheie, cu sauna si garaj.
Serviciul de ugenta SCHI PATROL este disponibil 24 de ore/zi. In statiune exista serviciu clinic si ambulanta (cu medic si asistenta) cat si serviciu deprim ajutor pe toate partiile. In Bansko exista spitale functionale si foarte bine dotate. In statiune exista medici stomatologi. Unele servicii medicale si toate serviciile stomatologice se platesc. Doctorii/ clinicile vor elibera facturile si retetele necesare, astfel incat turistii ce si-au facut asigurare isi vor putea recupera banii de la asiguratorul din tara. Este recomandat ca, in caz de ranire/ imbolnavire persoana in cauza sa isi sune asiguratorul din tara sis a urmeze instructiunile acestuia.
Partiile de schi pe scurt :
Altitudinea statiunii: 925 m.
Cea mai inalta partie de schi: 2.600 m.
Lungimea totala a partiilor de schi: 65 km.
Partia cea mai lunga: 7 km.
Orientare versanti: nord.
Harta partiilor de schi Bansko - Informatii inchirere echipament schi si lift pass in Bansko .
SKI IN BOROVETS (BOROVETZ) - FACILITATI PENTRU SCHI SI CAZARE
Borovets este a doua cea mai mare statiune de schi din Bulgaria, chiar daca statiunea a aparut inaintea statiunilor Bansko si Pamporovo. Borovets este o statiune mai linistita decat Bansko, dar nu mai putin spectaculoasa. La Borovets se poate schia la 2.600 m altitudine (ca si la Bansko), reamintind ca cel mai inalt var fmuntos romanesc, varful Moldoveanu, are altitudinea de 2.544 m. Dotari moderne, peisaje magnifice, partii foarte bune de schi si aer montan pur va vor asigura un concediu foarte placut in Borovets, Bulgaria.
DRUMUL PANA LA BOROVETS
Dintre cele 3 statiuni montane din Bulgaria, Borovets este cea mai apropiata de Bucuresti si Romania. Din Sofia pana in Borovets sunt doar 72 km., iar din Bucuresti 450 km. Daca veti calatori din Constanta va recomandam sa treceti prin Bucuresti spre Giurgiu, apoi in sud-vest spre Sofia si apoi spre Borovets, veti face circa 670 km. Drumul pana in Borovets este practicabil si accesibil, fiind curatat periodic in sezonul rece.
BOROVETS – RAIUL SCHIORILOR- SCHI - PARTII DE SKI IN BOROVETS
Statiunea Borovets este cunoscuta inca din 1896, fiind astazi una din cele mai moderne statiuni bulgare. Borovets situata pe coastele nordice ale muntilor Mousala, la est de Rila. Asezata la 1390 m altitudine printre padurile de pin, statiunea este locul ideal petru relaxare si recreere. Climat placut si ierni blande, dar cu foarte multa zapada.
Excelentele dotari ale partiilor din Borovets atrag in fiecare an mii de iubitori de sporturi alpine, atat din Bulgaria cat si din alte tari. Acestia pot folosi in voie cei 45 km de partii amenajate, variabile in lungime si grad de dificultate si grupte in trei regiuni distincte: partiile Sitnyakovo – Martinovi Baraki; cele 4 partii Markudjik si cele 3 partii Qstrebec. Ultimele sunt cele mai bune, aici avnd loc cele mai importanet competitii sportive ale iernii. Statiunea in sine gazduieste in mod regulat diferite competitii sportive specifice sezonului de iarna. De exemplu Borovets a gazduit de doua ori concursul Cupa Mondiala in Schi Alpin, iar in ceea ce priveste pistele pentru biathlon – aceea din Borovets este una dintre cele mai bune din Europa. Cele mai bune zone pentru schiat sunt cele situate la mai putin de 2.500 m altitudine si cele care trec pe sub traseul telecabinei.
Toate partiile sunt impartite pe diferite grade de dificultate, putand satisface astfel orice nivel de schior: incepator, mediu sau avansat. Cele 4 partii Sitnyakovschi sunt cele mai lungi. Cea care este cotata ca partie pentru schiori medii este cea mai lunga dintre toate, masurand 5.800 m. Restul de 3 partii Sitnyakovschi sunt cotate ca dificile si au urmatoarele dimensiuni: 4.000 m, 4.000 m, respectiv 1.000 m. Tot 4 la numar sunt si partiile Martinovi Braki. Cea mai dificila dintre ele se numeste “Martinovi Baraki 4” si are 1.200 m lungime. Celelalte 3 partii au 1.160 m, 1.160 m, respectiv 1.260 m si sunt cotate ca “dificile” si “medii – dificile”. Partiile neamenajate insumează 18 km, cea mai lunga dintre ele masurand 10 km si fiind situate chiar langa telecabina. Partiile situate la cea mai mare altitudine sunt cele 4 partii numite Markougjika, fiecare masurand 1.300 m. Se poate schia pe timp de noapte, cu nocturna, pe partia opusa hotelului Rila. Incepatorii se pot bucura de instructori de schi vorbitori de engleza si de partii adaptate nivelului lor, situate chiar langa Complexul Rila. Partia Sitnyakovo 1 (5.800 m lungime) se recomanda schiorilor incepatori. Schiorii medii au insa un avantaj in aceasta statiune si anume faptul ca majoritatea partiilor sunt tocmai potrivite nivelului lor. Acestia pot alege sa schieze pe oricare dintre partiile situate intre zonele Yastrebets si Sitnyakovschi. De la Yastrebets telecabina cu capacitate de 6 persoane urca 5 km, trecand de la bulevardele insorite din bazinul Moussala la padurile inzapezite. Schiorii avansati si profesionistii se pot bucura de partiile Markujik 2 si 3. Se pot aventura deasemena pe pista de testare pentru Cupa Mondiala, una dintre cele mai provocatoare partii din zona Yastrebets, sau pe partiile neamenajate, printre copaci. Scoala de schi Borovets are o reputatie internationala excelenta. Scoala de schi din Borovets este cunoscuta ca una dintre cele mai bune de acest gen din Bulgaria, avand mai mult de 200 de instructori de schi, vorbitori fluenti de diferite limbi straine, unii dintre ei fiind fosti schiori profesionisti. Este stiut faptul ca incepatorii schiaza la inceputul saptamanii pe partiile cu grad minim de dificultate, ajungand pana la sfarsitul saptamanii sa se aventureze pe partiile cu grad mare de dificultate.
Partiile sunt mentinute in excelenta stare de functionare cu ajutorul unor masini moderne; indiferent daca ninge sau nu, toate partiile amenajate sunt nivelate in fiecare noapte. Compania care se ocupa de intretinerea partiilor garanteaza 120 de zile/an partii in perfecta stare de functionare, astfel incat doritorii vor putea schia de la inceputul lui decembrie pana la jumatatea lui aprilie. In apropierea statiei de plecare a telecabinei, exista centre de inchiriere de material sportiv (pentru schi si snowboard). Serviciul de salvamont functioneaza 24 de ore/zi.
BOROVETS – CE, UNDE, CAND
Barurile, cafenelele, cluburile de noapte si discotecile se gasesc din plin in Borovets, turistii se pot bucura de o excelenta viata de noapte. Statiunea este cunoscuta ca una dintre cele mai interesante de acest gen, mai ales in ceea ce priveste distractia. Majoritatea barurilor functioneaza pana spre dimineata, oferind clientilor preturi bune si reduceri semnificative. In materie de muzica, se prefera muzica “dance” internationala. In cluburi, sunt prezentatate diferite show-uri. Fiind vorba despre o statiune bulgareasca, puteti gasi aici si restaurante sau taverne MEHANA cu muzica nationala folk si cu dansuri “horo”, lucruri pe care unii turisti le gasesc foarte interesante.
La mica distanta de statiune se afla Manastirea Rila, capitala Sofia pentru plimbare si cumparaturi. Se poate vizita Palatul Carska Bistrica, situate la numai 10 minute distanta de mers pe jos de la noul centru al statiunii Borovets.
Serviciul de ugenta SCHI PATROL este disponibil 24 de ore/zi. In statiune exista serviciu clinic si ambulanta (cu medic si asistenta) cat si serviciu deprim ajutor pe toate partiile. Spitale functionale si foarte bine dotate exista in orasul Samokov. In statiune exista medici stomatologi. Unele servicii medicale si toate serviciile stomatologice se platesc. Doctorii/ clinicile vor elibera facturile si retetele necesare, astfel incat clientul strain isi va putea recupera banii de la asiguratorul din tara. Este recomandat ca, in caz de ranire/ imbolnavire persoana in cauza mai intai sa isi sune asiguratorul din tara si sa urmeze instructiunile acestuia.
Harta partiilor de schi Borovets - Informatii inchirere echipament schi si lift pass in Borovets.
SKI IN PAMPOROVO - PARTII SCHI SI CAZARE
Pamporovo este cea mai sudica statiune de schi din Europa. Si totusi statiunea se bucura de zapada din belsug, de moderne partii de schi si de organizare impecabila. Statiunea Pamporovo este si cea mai insorita statiune montana de schi, oferind turistilor spectaculoase privelisti si conditii excelente de recreere.
DRUMUL PANA LA PAMPOROVO
Pamporovo este statiunea de schi cea mai indepartata de Romania. Situata in inima muntelui Rhodopi - muntele miticului cantaret Orfeu - Pamporovo este o moderna statiune de schi, fiind cea mai sudica statiune de acest fel din Europa. Pamporovo se afla la 230 km distanta de capitala Sofia, la 85 km de Plovdiv. Daca mergeti din Bucuresti, pana la Pamporovo (prin Giurgiu/ Veliko Tarnovo/ Stara Zagora) veti avea de parcurs circa 455 km., iar din Constanta circa 570 km.
PAMPOROVO – POVESTE DE IARNA
Pamporovo este situata la 1.650 m altitudine, la poalele varfului Snejanka (1.926 m. altitudine), reamintim ca in Sinaia altitudinea maxima de schiat este tot in jurul valorii de 2.000 m. Pamporovo are un climat aparte, bucurandu-se de ierni blande, cu aproximativ 120 de zile insorite de-a lungul intregului sezon de schi. Sezonul de schi incepe la jumatatea lunii decembrie si se termina la jumatatea lunii aprilie. Profilul montan lin, cu coastele si urcusurile sale ondulate, fac din Pamporovo o statiune de schi potrivita pentru incepatori. Exista insa si partii de schi mai dificile ca de exemplu cea de Slalomul Urias, potrivita oricarui expert in acest sport. Toate partiile de schi sunt mentinute intr-o stare foarte buna de functionare. In statiune exista mai mult de 100 de instructori de schi foarte bine pregatiti, vorbitori fluenti in diferite limbi straine, dispusi sa monitorizeze atat schiorii si snowboarderii incepatori cat si pe cei medii. Centrele de inchiriere de echipament sportiv se afla in imediata apropiere a partiilor de schi. Doritorii pot face rezervari din timp pentru inchirierea echipamentuli de schi, pentru cursuri de schi, cat si pentru cartelele care permit accesul pe partie cu telescaunul, telecabila sau teleschiul.
Partiile de schi din Pamporovo au grade diferite de dificultate, fiind localizate intre 1.926 m. si 1.450 m. altitudine pe versantii nordic, estic si vestic ale varfului Snejanka. Partia cu cel mai inalt grad de dificultate este “Zidul”. Majoritatea partiilor incep din varful muntelui, de unde se afla turnul de televiziune. In aceasta statiune exista deasemenea si multe portiuni (drumuri rosii) pe care se pot face schi sau snowboard, insa este recomandat ca aventurierii sa mearga tot timpul insotiti de ghizi locali cand opteaza pentru aceste zone. Partiile neamenajate au o lungime totala de aproximativ 40 km. Gradinita de schi este deschisa intre orele 8.30 – 17.00.
PAMPOROVO – CE, UNDE, CAND ?
Va recomandam sa faceti o excursie in apropiatul oras Plovdiv sau in orasul Smolyan. Sofia si manastirea Bachkovo sunt deasemenea de un real interes turistic, desi mai departe de statiune. Statiunea Pamporovo se bucura de o multime de magazine, printre care se evidentiaza zona hotelurilor Perelik si Murgavets cu un mare centru comercial. De asemenea nu ratati delicioasele bucate servite in MEHANA – restaurante traditionale bulgaresti.
Serviciul de salvamont functioneaza 24 de ore pe zi, asigurand siguranta schiorilor. Serviciul de urgenta SCHI PATROL este disponibil 24 de ore pe zi. In statiune exista serviciu clinic si ambulanta (cu medic si asistenta) cat si serviciu deprim ajutor pe toate partiile. Spitale functionale si foarte bine dotate se afla in apropierea statiunii, in orasele Smolyan si Chepelare. In Pamporovo sau Chepelare gasim dentisti foarte bine pregatiti. In statiune gasim si o multime de farmacii. Unele servicii medicale si toate serviciile stomatologice se platesc. Doctorii/ clinicile vor elibera facturile si retetele necesare, astfel incat clientul strain isi va putea recupera banii de la asiguratorul din tara. Este recomandat ca, in caz de ranire/ imbolnavire persoana in cauza sa isi sune asiguratorul din tara si sa urmeze instructiunile acestuia.
Facilitatile statiunii Pamporovo pentru schi:
Altitudinea statiunii: 1620 m.
Cea mai inalta zona de schi: 1937 m.
Instalatii pe cablu: 8 (5 telescaune si 3 teleschiuri) cu o capacitate totala de 8500 de persoane pe ora.
Lungimea totala a partiilor de schi amenajate: 25 km.
Lungimea totala a partilor de schi neamenjate : 40 km
Cea mai lunga partie: 3,8 km.
Harta partiilor de schi Pamporovo - Informatii inchirere echipament schi si lift pass in Pamporovo.
VELIKO TARNOVO- orasul cetate medieval ,, Sighisoara '' din Bulgaria
Un orasel ascuns in zona nordica a Bulgariei, usor accesibil din Romania (la distanta de maximum 3 ore de mers din Bucuresti), un orasel spectaculos, romantic, cu un aer aparte, asemanator oraselor Sighisoara sau Sibiu din Romania
PREZENTAREA
Pitorescul oras medieval Veliko Tarnovo este situat in nordul Bulgariei si e destinatia perfecta pentru o vacanta in stil medieval. Fosta capitala a Bulgariei, cu peste 700 ani de istorie, Veliko Tarnovo se deschide cu o cetate ce vegheaza orasul, palate, biserici medievale, case cu un stil architectonic unic, muzee, manastiri, si, nu in ultimul rand, satul Arbanassi - cu case din piatra. Nu uitati ca Veliko Tarnovo este un loc foarte bun pentru cumparaturi! Il puteti asemui cu cel mai remarcabil oras din Romania in stil medieval - Sighisoara (judetul Mures).
ACCESUL SPRE VELIKO TARNOVO
Veliko Tarnovo este usor accesibil din Romania, fiind situate in mijlocul unei zone de interes turistic. Din Bucuresti pana la Veliko Tarnovo sunt 160 km. pe care ii puteti parcurge in 3 ore cu masina. Traseul este prin Giurgiu-Russe-Basarabov-Ivanovo-Veliko Tarnovo.
VELIKO TARNOVO-CENTRUL MEDIEVAL: CE, UNDE, CAND ?
Prezentare
Originea numelui este legata de cuvantul slav “tun” sau “turn” (tron) si de-a limgul anilor s-a transformat in Ternov, Turnovo, Turnovo iar mai apoi in Veliko Tarnovo fiind numit “Veliko” (Mare) datorita marimii si frumusetii sale. Astazi Veliko Turnovo este un important centru administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei.
Orasul este centrul unuia din cele 28 de districte administrative ale tarii - districtul Veliko Turnovo , care are o suprafata de 4.662 km patrati si include 10 municipalitati cu 14 orase si 322 sate. Populatia este de aproximativ 295 000 locuitori. Populatia orasului Veliko Turnovo este de aproximativ 65.000 locuitori "permanenti", dar impreuna cu studentii de la Universitatea Sf. Kiril si Methodius (a doua ca marime in tara) si de la Universitatea Militara “Vasil Levski”, se mai mareste, cu aproximativ 12.000 locuitori. Buna localizare, climatul, resursele naturale, vestigiile istorice bine conservate, pastrarea si continuarea artei traditionale mestesugaresti, confera zonei o buna dezvoltare in viitor. Veliko Turnovo este un important "simbol" al Bulgariei iar statisticile indica, ca orasul si regiunea se afla in primele 10 cele mai vizitate destinatii turistice din Europa de Est. Centrul de Informare al Consiliului Europei, deschis in 1997 in Veliko Turnovo, este al doilea ca importanta din tara si lucreaza activ atat pentru stabilirea de relatii cu alte tari membre ale comunitatii europene, cat si pentru dezvoltarea de programe si proiecte finantate cu fonduri Europene.
Obiective turistice din Veliko Tarnovo.
“Cetatea” din Veliko Tarnovo are 3 coline foarte importante si anume: Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora. Orasul este despartit in doua parti de raul Iantra. Cetatea tarilor vlaho-bulgari (Tarevet), inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase pana la 3 metri, era inaccesibila oamenilor de rand ori navalitorilor. Un pod mobil desparte orasul de jos de cetatea Tarevet. In piata mare a cetatii se afla palatul regal, ridicat in trei trepte, din cauza terenului accidentat. Un loc central il avea Patriarhia, reconstruita astazi in toata splendoarea ei. Aici s-au aflat moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse de catre imparatul Ioan Asan al II-lea de la Epivata.
“Samovodska Charshia” a carei traditie dateaza din secolul al 19 lea, cand reprezenta centrul comercial al orasului este acum centrul turistic al Orasului Vechi.
De la un capat la altul, magazinele de ceramica traditionala, de antichitati, atelierele unde artistii populari duc mai departe, sub ochii tai, traditia icoanelor, ceramicii bizantine sgraffito, covoarelor si coaserii hainelor, dar si cafenelele si terasele sunt pline de turisti care vin sa admire pitorescul strazii sau sa soarba o cafea la ibric.
Raul Yantra te atrage cu sirul de biserici, Sfantul Dumitru, Sfintii Petru si Pavel sau Biserica Fortificata a celor 40 de Sfinti Martiri. Ultima este patrimoniu UNESCO si aduna turistii de la primele ore ale zilei. Cultul ortodox a fost pastrat pana in secolul al 18 lea cand a fost transformata in moschee. Icoanele si picturile au fost distruse si chiar structura bisericii a fost modificata in 1853. Aici a fost proclamata independenta de sub Imperiul Otoman si era locul unde se celebrau nuntile tarilor.
Puteti gasi multe cafenele si restaurante care va ofera specialitati bulgaresti si internationale, precum si nenumaratele baruri unde puteti alege de la o atmosfera hard rock pana la un linistit bar al carui ambient sonor este intretinut in surdina de un pian.
In afara istoriei deosebite pe care Veliko Turnovo o are, un aspect important al prezentului este viata de noapte. Deoarece Veliko Turnovo este un important centru universitar, strazile sunt pline de tineri care imprima "modernitate" acestui oras medieval.
In apropiere de Veliko Tarnovo:
Un loc deosebit langa Veliko Turnovo este pitorescul sat Arbanassi cu casele sale din piatra, care a fost un important centru comercial, in secolele al 17 si al 18 lea, cand majoritatea populatiei era implicata in activitati de comert international cu Italia, Austro-Ungaria, Rusia, Transilvania si India. Astazi va asteapta pentru a descoperi atmosfera sa incantatoare, frumoasele biserici si case din piatra, stradutele, si ospitalitatea pensiunilor sale.
Un prim indicator, pe drumul de intoarcere spre Ruse te duce la manastirea Schimbarii la Fata, unde te intampina un monarh batran care apare in mai toate fotografiile manastirii. Sub privirile satenilor adunati la porti, poti urca scarile pana la ruinele orasului roman. Nikopolis Ad Istrum, construit in anul 102 de Imparatul Traian, ca urmare a victoriei impotriva Daciei. Intre secolul 2 si prima jumatate a secolului 4, Nikopolis Ad Istrum a fost cel mai important oras din interiorul provinciei Moesia, intre Dunare si Stara Planina. Ruinele, bine pastrate, sunt vizitate de arheologi pusi pe treaba si dotati cu obiective care seamana cu niste portavoce.
Regiunea Veliko Tarnovo mai este faimoasa si pentru posibilitatile de excursii cu bicicleta si tot aici veti gasi multe rauri si lacuri foarte potrivite pentru pescuit sau inot.
BULGARIA - STATIUNI BALNEO - SPA
In Bulgaria exista numeroase statiuni balneare : Pavel Banya, Banya, Bankya , Devin, Hisarya , Sandanski , Velingrad si altele...